4 Temmuz 2007 Çarşamba

ovacuma

Ovacuma hakkında


BULUNDUĞU YER Karabük İli Safranbolu İlçesine bağlı Safranbolu mülki hudutlarına bağlıdır.
BELDE OLDUŞU 01.05.1998 tarih ve 23329 sayılı Resmi Gazetede yayınlanan İçişleri Bakanlığının 29.04.1998 gün ve 49109 sayılı kararı ile OVACUMA köyü merkez olmak üzere Ovaköseler, Tintin, Hacıhasan ve Danışment köylerinin birleşmesi ile Belediye olmuştur.

KONUMU Doğusunda Kastamonu, Batısında Bartın, güneyinde Karabük illeri bulunmaktadır.Yine Doğusunda Eflani, Güneyinde Safranbolu, Kuzeyinde Ulus İlçesi, Batısında Abdipaşa Beldesi bulunmaktadır. Beldemizin nüfusu 1980 olup, ortalama rakımı 370 metredir. Beldemiz Karabük İline 45 km. Bartın İline 50 km. uzaklıkta olup, Safranbolu-Bartın Karayolunun 27’nci km’si üzerinde Karayoluna 100 metre mesafededir. Ayrıca Zonguldak İli ile tüm Karadeniz İllerine ulaşım, özel otobüslerle oluşturulan toplu taşıma ağı sayesinde karayolu ile yapılmaktadır.
SOSYAL YAPISI Beldemizin mahalle sayısı 5 olup, merkez Ovacuma’dır. Mahallelerimizin merkez mahalleye en uzak olanı 5000 metre mesafededir. Bu mahallelerimizin köy adını andırmak olup, Köy isimleri Mahalle isimleri olarak değiştirilmiştir. Bu mahallelerimizin Karayoluna bağlantısını sağlayan yollar stabilizesi yapılmış, sokaklar ham yoldur. Bu yollarımızda heyelan olup, istinad duvarı ve sanat yapılarına ihtiyaç duyulmaktadır. Beldemizin iklimi tipik Batı Karadeniz iklimi tesiri altında kalmakta , yazları orta yağışlı ve sıcak, sonbahar yağışlı, kışları az soğuk ve yükseklerde kar yağışı olmaktadır. Beldemiz ve civarında köylerden şehirlere azımsanmayacak ölçüde göç vardır. Genelde yaşlı nüfus mevcut olup, işsizlik sebebi ile genç nüfus büyük şehirlere göç etmektedir. 1980’li yıllara nazaran nüfusumuz şu anda 2/3 oranında göç vermiştir. Beldemizin Kadastro çalışmaları merkezde tamamlanmak üzeredir. Mahallelere devam etmesini talep ediyoruz. Haritamız İhale aşamasında, imar için müracaatımız var, ancak kadastro çalışmalarının bitmesini beklemekteyiz. Beldemiz merkez mahallelerinin altyapısı tamamlanmıştır.

GEÇİM KAYNAKLARI Hali hazırda ikamet eden halkımızın çoğunluğunu yaşlı kesim teşkil etmektedir. En önemli geçim kaynağı ormandır. (Kesim-Sürütme-Nakliye) Tarım ve Hayvancılığın halkın geçimine önemli derecede sağlamış olduğu katkı son iki yıl içinde başlamıştır. Kaymakamlığımızın fon destekli projelerin uygulaması yapılmıştır. Bunlar Koyunculuk ve seracılık projeleri olup, yeni projelerde hazırlanmaktadır. Önümüzdeki 10 yıl düşünüldüğünde, şartların müspet olmaması durumunda nüfusun büyük çoğunluğu göç etmeye devam edecektir. Tarım ve Hayvancılıkta, tekstilde, yöremizde önemli bir potansiyele sahip orman ve mamullerini işleyip, pazarlayacak tesislerin kurulmasında Devletimizin ve özel sektörün katkısı olduğu takdirde, hem mevcut nüfusun göçü önlenmiş olup, hem de giden nüfusun geri dönüşü kazanılmış olacaktır. Beldemizde haftada bir gün(CUMA) civar il ve ilçelerden gelen her türlü emtia satıcısı esnaflardan oluşan Pazar kurulmaktadır. Bu pazardan 25 köy halkı faydalanmaktadır.
EKONOMİK DURUMU Beldemizin 2003 yılı bütçesi 500 milyar TL.’dir. Şu anda İller Bankasının ortalama 5 ila 7 Milyar arasında değişen payı dışında önem arz eden geliri bulunmamaktadır. Emlak vergisi tahsilatı yeni başlamıştır. Su tahsilatı da giderini karşılamamaktadır.
RESMİ KURULUŞLARI Beldemizde resmi kuruluş olarak Sağlık Ocağı, İlköğretim Okulu, Jandarma Karakol Komutanlığı, Orman İşletme Şefliği, Tarım Kredi Kooperatifi mevcuttur. Yarı resmi kuruluş olarak 6 adet Tarımsal Kalkınma, 2 adet Motorlu Taşıyıcılar Kooperatifi mevcuttur. Sağlık Ocağımızda 1 Doktor, 1 Hemşire, 1 Sağlık Memuru ve 1 Hizmetli görev yapmaktadır. Sağlık Ocağımız 26 köye hizmet vermektedir. İlköğretim Okulumuzda taşımalı eğitim sistemi ile 591 öğrenciye eğitim verilmektedir.
Ovacuma Resimleri için tıklayın..

Hiç yorum yok: